Динамичната кула (наричана още Кулата на да Винчи) е

...
   Динамичната кула (наричана още Кулата на да Винчи) е
Коментари Харесай

Динамичната кула на Дубай

   Динамичната кула (наричана още Кулата на да Винчи) е 420 метров небостъргач с 80 етажа в Дубай, ОАЕ. Очаква се постройката да е архитектурна иновация заради обстоятелството, че всеки етаж ще може да се върти без значение от другите, което я прави първата движеща се постройка в света. Така кулата непрекъснато ще трансформира формата си. Всеки етаж ще може да се върти с оптималната скорост от 6 метра в минута (пълно завъртане за 90 минути).

 Кулата ще бъде и първият в света небостъргач, който ще е издигнат в цех. 90% от постройката ще бъдат издигнати в цех и пренесени на мястото. Това редуцира времето за градеж на 22 месеца. На място ще бъде издигната само сърцевината на небостъргача. При този метод на работа се понижава цената за градеж и броят на служащите (90 вместо 2000). Обикновен небостъргач с подобен размер би лишил с над 30% повече време с цел да бъде издигнат.

 

 Всеки етаж ще получава чиста вода благодарение на патентована технология, която се употребява при презареждането на самолети по време на полет. Цялата кула ще бъде захранвана от вятърни турбини и слънчеви панели. Самите турбини ще са ситуирани сред въртящите се етажи, а слънчевите панели – на покрива.

Очаква се Динамичната кула да бъде приключена през 2010г.

[pro-player width=’586′ height=’353′ type=’video’]http://www.youtube.com/watch?v=iY0Uuyf8Xhw[/pro-player]

 

 

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР